Alanya’da etkili olan sağanak yağış ve fırtınanın ardından zarar gören üreticilerle ilgili bilgi vermek için Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe basın açıklaması gerçekleştirdi. Göktepe, “Şuan ki muzun fiyat politikasından dolayı üreticilerimiz zarar ediyor. Böyle giderse, ithal muza tam bağlı hale geleceğiz. Girdi maliyetlerindeki KDV oranı kaldırılmalı, tarımsal elektrikte fiyatlar, makul değerlere düşmeli, tarım bağkurunun bir senelik borçlar silinmeli” dedi.
Alanya’nın Konaklı ve Payallar Mahallelerinde ve Gazipaşa'da birçok üreticinin sera ve tarlalarının hortum nedeniyle zarar gördüğünü belirten Başkan Göktepe, “Konaklı ve Payallar da hortumdan kaynaklı, hasar alan muz ve sebze seraları var, üreticilerimiz var. Ziraat Odası olarak biz ve STK kuruluşları ile siyasi partilerin ilçe başkanları gelip çiftçilerin sorunlarını yerinde gördü ve üreticileri yerinde ziyaret edip geçmiş olsun dileklerini sundular” dedi.
ÜRETİCİ SELDEN ZARAR GÖRDÜ
Özellikle sera bölgelerinin selden etkilendiğini belirten Göktepe, “Özellikle Alanya bölgesinde selden dolayı sera bölgelerinde büyük hasar gören üreticilerimiz var. Bu durumun incelenmesini de yerine gidip yapacağız. 2010 yılı itibariyle devletimizin kredi desteğiyle, çiftçimiz örtü altı muz seralarına geçim kaynağı olarak üreticilerimiz, yoğun bir şekilde talep gösterdi bu duruma. Akdeniz ikliminin hakim olduğu her bölgede üretim arttı. Ama bu durum plansız ilerliyor her yerde üretimin artması iyi bir şey değil. Devlet destekli kredi durumuna planlama gelmeli’’ dedi.
Ziraat Odası olarak, bir dönüm muz üretimi için işletme maliyet tablosu çıkartıklarını belirten Göktepe, ‘’Bir kamyon hayvan gübresinin maliyeti, 8-10 bin TL, bu gübrenin dağıtım maliyeti ise 2 bin TL, tarlada çapalama işçiliği 1500 TL, tarım bağkuruyla birlikte, tarlada çalışan işçilerin maliyeti, 2 bin TL, elektrik maliyetlerine de % 195’e varan artışlar söz konusu. Bitki besleme ürünlerinin dönüm başına maliyeti, 4 bin TL. Bitki koruma ürünleri ‘ilaçlar’, 2 bin TL “ şeklinde konuştu.
‘MUZ ÜRETİCİSİ ZARARDA’
Tarım sigortasının önemine bir kez daha vurgu yapan ve üreticinin bu halde giderse ithal muza bağımlı hale geleceğimizi dile getiren Göktepe açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Olumsuz hava koşullarından dolayı yaptırması gerekir. Bunun maliyeti de bir dönem için 1500 TL. 15 dönüm muz serasının personel gideri, dönüm başına çiftçinin ödediği miktar 5 bin TL bu da 28 bin TL yapar. Bütün bu fiyat tablosu, çok mütevazi bir şekilde yapılmış maliyet tablosudur. Bugünkü muz için verilen fiyat politikası, 4,5 TL. 7,5 Ton aldığını varsayarsak üreticinin üretimden eline geçen para 33 bin 800 TL. Burada 28 bin TL’lik maliyeti düştüğümüz zaman, işletmenin karı 5 bin 800 TL oluyor. Ancak, üretici yazın kuraklıkla, kışın fırtınalı ve selle boğuşuyor. Üretici bütün bunları kredi kullanarak yapmış oluyor ve kredi taksitleri geliyor. Dolayısıyla, üreticinin karını karşılamıyor. Üreticilerimiz için devlet yetkilerinden ricamız, ithalata kota konulmasını istiyoruz. Çünkü, şuan ki muzun fiyat politikasından dolayı üreticilerimiz zarar ediyor. Böyle giderse, ithal muza tam bağlı hale geleceğiz. Girdi maliyetlerindeki KDV oranı kaldırılmalı, tarımsal elektrikte fiyatlar, makul değerlere düşmeli, tarım bağkurunun bir senelik borçlar silinmeli. Zincir marketler elbirliğiyle, yerli üreticinin muzunun ithal muz olarak vatandaşlara sergiliyorlar, bu durumun denetlenmesi gerekiyor. Devlet yetkilerinde yardım istiyoruz.”